До питання про становлення інституту президенства в Україні - Балагура, О.В.; Новiкова, М.В. (Культура народов Причерноморья, 2000)
Майбутнє України багато в чому залежить від того, якими на практиці стануть відносини між різноманітними гілками державної влади. Саме цим пояснюється зростання інтересу до проблем державної влади, демократії, взаємовідносин президентської, законодавчої, виконавчої та судової гілок влади, становлення яких пов'язано зі зміною суті, форм і засобів функціонування владних інститутів. У цьому плані певна увага приділяється аналізу становлення інституту президенства в Україні. Дослідники в більшою мірою розглядають теоретичний аспект цієї проблеми, конституційно-правовий статус Президента України [5,7,10,13,16]. Нами же аналізується практична сторона становлення інституту президентства в Україні.