Бісер у декорі традиційного одягу українців (питання типології) - Федорчук, О. (Народознавчі зошити, 2012)
Стаття присвячена типологічному упорядкуванню компонентів ансамблю українського народного одягу, виконаному
із використанням бісерних матеріалів. Такі компоненти представляють окремий функціональний рід художніх виробів з
бісеру. В свою чергу вони розподіляються на чотири функціональні підроди: накладні прикраси, головні убори, вбрання
та доповнення одягу. Описується кожен із типів, що представляють усі чотири функціональні підроди. Типологічне
упорядкування, запропоноване у статті, створює термінологічне підґрунтя подальшого дослідження локального розмаїття українських народних художніх виробів з бісеру. This article is dedicated to the typological sorting of the components
of traditional Ukrainian folk garments, made with the
use of glass-beads. Such components represent a separate
functional type of glass-beads artwork. In turn, they are subdivided
in four functional subtypes: filigrees, head ware, garments
and accessories. Each of the types, representing the
functional subtypes is described. The typological sorting,
suggested in the article, creates terminological grounds for
further research on the local varieties of traditional Ukrainian
folk glass-beads artwork. Статья посвящена типологическому распределению компонентов ансамбля украинской народной одежды, при изготовлении которых использовались бисерные материалы.
Такие компоненты представляют отдельный функциональный род художественных изделий из бисера. В свою очередь они делятся на четыре функциональных подрода: накладные украшения, головные уборы, одежду и дополнение одежды. Описано каждый из типов всех четырёх
функциональных подродов. Типологическое упорядочение,
предложенное в статье, образует терминологическую основу дальнейшего изучения локального богатства украинских
народных художественных изделий из бисера