Різдвяно-стрітенський цикл погодних передбачень в народному календарі українців Карпат - Біляковський, П. (Народознавчі зошити, 2012)
У статті на основі польових матеріалів, опублікованих джерел та історіографії автор аналізує довготривалі способи
передбачення погоди, приурочені до зимового циклу календарних свят. Характеризує основні способи передбачення та об’єкти спостережень. Досліджує значення передбачень для сільськогосподарських робіт. The article written on the basis of field data, published sources
and historiography has brought some results of analytic studies
in the long-term means of weather forecast in connection with
winter cycle of calendar holidays. The main means of forecasts
as well as objects of observation have been described and characterized.
The significance of forecasts as for agricultural works
has been investigated. В статье на основе полевых материалов, опубликованных
источников и историографии автор анализирует долгосрочные способы предсказания погоды, приуроченные к
зимнему циклу календарных праздников. Характеризует
основные способы предвидения и объекты наблюдений.
Исследовано значение предсказаний для сельскохозяйственных работ.