Промислова власність як фактор розвитку науково-технічного прогресу і вдосконалення матеріальної бази суспільства - Войнаровський, А. (Народознавчі зошити, 2012)
Промислова власність як складова частина інтелектуальної
власності є підгалуззю цивільного права з охорони винаходів, промислових зразків, корисних моделей, засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг та запобігання недобросовісній конкуренції. Ці об’єкти
є базисом розвитку і зміцнення матеріально-технічної бази
суспільства, фактором активізації науково-технічного прогресу. Міжнародна і вітчизняна нормативно-правова база
забезпечує охорону цих об’єктів. В статті виписані критерії
і процедура набуття правової охорони об’єктів промислової
власності та матеріальні результати їх використання. Industrial property, being a part of intellectual property is a
branch of civil law dealing with protection of inventions, specimens
of industrial design, utility models, means of individualization
for participants of a social circulation, as well as of
wares and services, prevention of unfair competition. These
issues form the basis for development and strengthening of a
physical infrastructure of society, factor of intensification of
scientific and technological progress. International and home
normative and legal bases provide quite firm protection for
mentioned items. This article contains criteria and procedures
of acquiring legal protection of industrial property and financial
results of their use. Промышленная собственность как составная часть интеллектуальной собственности является подразделом гражданского права по охране изобретений, промышленных образцов, полезных моделей, средств индивидуализации участников гражданского оборота, товаров и услуг, предотвращения
недобросовестной конкуренции. Эти объекты являются
основой развития и укрепления материально-технической
базы общества, фактором активизации научно-технического
прогреса. Международная и отечественная нормативно-правовая база обеспечивает охрану этих объектов. В статье
выписаны критерии и процедура приобретения правовой
охраны объектов промышленной собственности и материальные результаты их использования.