Дерев’яні ворота і огорожі Молдови: архітектурно-декоративний аспект. - Тарас, Я. (Народознавчі зошити, 2012)
У статті на основі польового матеріалу комплексно досліджуються дерев’яні ворота, огорожі. Встановлено, що за архітектурно-конструктивним вирішенням ворота споруджувалися в головному чотирьох типів із властивими їм характеристиками. З’ясовано, що на їх пропорцію та художнє рішення впливали: навколишнє середовище, економічний стан господаря, функціональне призначення. Значну декоративну роль відігравала верхня частина стулок воріт і хвірток. Кожен район мав свій архітектурно-художній мотив, який формувався на основі геометричного, рослинного, антропоморфного орнаменту й урізноманітнювався накладними елементами. Детально розглянуто декорування верхньої частини воріт, дашків, фронтонів, гребеня. Здійснено класифікацію стовпів за архітектурно-декоративним вирішенням та установлено, що їх вирішення залежало від художнього оформлення стулок і дашка. Проведено типологію всіх огорож, які побутують в Молдові. In the article written on the ground of field materials have been considered some examples of wooden gates and fences. In the study has been claimed that after architectural and constructive design there had been four types of gates; each one has been accompanied with its characteristics. Findings have been made that proportions and artistic features of gates have been influenced by environmental conditions and by a landlord’s economical status as well as functional predestination; quite significant decorative part has been played by the upper part of folds and wickets. In the past every region had its own architectural decorative motif formed on the ground of geometrical, floral or anthropomorphic ornaments differentiated by inlaid details. In details have been reviewed decorations in the upper part of gates, sheds fronts and ridges. Classification of pillars after architectural decorative finishing has been presented with the finding that the mentioned finishing had dependent on artistic design of folds and sheds. На основе полевых материалов рассматриваются деревянные ворота и ограды. Установлено, що в соответствии с архитектурно-конструктивным решением ворота сооружались четырех типов, дается характеристика каждого типа. Определено, что на пропорции и их художественное решение влияли окружающая среда, экономическое положение хозяина, функциональное предназначение; значительную декоративную роль играла верхняя часть сводимых половин ворот и калиток. Каждый район имел свой архитектурно-художественный мотив, формировавшийся на основе геометрического, растительного, антропоморфного орнамента и разнообразившийся накладними деталями. Детально рассматривается декорирование верхних частей ворот, покрытий, фронтонов, гребня. Приведена также классификация столбов в соответствии с их архитектурно-декоративным решением, установлено, що их решение зависело от художественного оформления сводимых половин и покрытия. Рассмотрены все виды оград.