Як цигани світ здобували… Декілька зауважень, декілька запитань, декілька рефлексій - Мруз, Л.; Томіцкі, Р. (Народознавчі зошити, 2012)
В статті представлені спостереження польських етнологів,
зроблені в ході підсумкового вивчення змін у сучасному
житті та культурі циганських громад Заходу та Сходу Європи, Американського континенту, Австралії та інших
країн та частин світу. Наводяться історичні дані, відзначаються очевидні в останній час тенденції суспільного побуту, поширення освіти, потяг до традицій та самоусвідомлення циган як членів демократичних суспільств. In the article have been exposed certain observations by Polish
ethnologists made in the course of their summarizing study of
changes in contemporary living and culture of Gypsy communities
in Western and Eastern Europe as well as American continent,
Australia and other countries and parts of the world. In
the research-work have been cited some historical data and
noted since recently evident tendencies of social life, the development
of education, the interest to traditions and Gypsies selfconsciousness
as members of democratic societies. В статье предсталены наблюдения польских народоведов,
сделанные в ходе итогового изучения изменений в современной жизни и культуре циганских общин Запада и Востока Европы, Американского континента, Австралии, а
также других стран и частей света. Приводятся исторические данные, отмечаются очевидные в последнее время
тенденции общественного быта, распространение образования, тяготение к традиции и самоосознание цыган как
членов демократических обществ.