Розвиток системи опалення поліського житла: сегментація функцій печі - Радович, Р. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті розглянуто одну із важливих проблем, пов’язаних
із системою опалення поліського житла — процес функційної сегментації печі, який полягав у влаштуванні окремих обігрівальних пристроїв (опалювальної лежанки, груби), плити для приготування страви тощо. Основна увага
зосереджена на конструктивних особливостях цих пристроїв та хронології проникнення їх у сільське житлобудівництво окремих районів Поліського краю. In the paper has been considered one of important problems
connected with heating system of Polisian dwellings, viz. a process
of functional segmentation in stoves, a work that consisted
in arrangement of separate heating devices (stove bench for lying
on, tile stove), kitchen range etc. Main attention has been
concentrated on constructive peculiarities of those as well as on
chronological frames of their penetration into village habitational
construction of separate regions in Polisian land. В статье рассмотрена одна из важных проблем, связанных
с отопительной системой полесского жилища — процесс
функциональной сегментации печи, который заключался в
выделении отдельных обогревательных приспособлений
(отапливаемой лежанки, «грубы»), плиты для приготовления пищи и др. Основное внимание посвящено конструктивным особенностям этих приспособлений и хронологии
их проникновения в сельское строительство отдельных
районов Полесья.