Пасічницькі замовляння українців - Мовна, У. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті здійснене перше у вітчизняній етнології дослідження пасічницьких замовлянь у контексті світоглядної
традиції українців. Замовляння належать до того різновиду обрядових текстів, що характеризуються живим і найбільш дієвим словом, у яких сповна виявляється його магічна сила. Як жанр фольклору вони вирізняються архаїчною природою, утилітарною функціональністю, особливим
вербальним призначенням, поєднанням сакрального та
профанного слова. Світоглядна основа замовлянь є неоднорідною,
оскільки вони виникали і розвивались упродовж століть й зафіксували як прасвіт людського світовідчування, так і історично пізнішу (християнську) гносеологічну та аксіологічну картину макрокосму. Розглядаються
пасічницькі замовляння релігійно-магічного змісту, що набули неабиякого поширення як у щоденній виробничій
практиці пасічників (оказіональні), так і у контексті відзначення ними річних календарних свят (календарні). Усі
вони спрямовані на досягнення конкретного практичного
результату — забезпечення успішного функціонування пасічницького господарства. For the first time in native ethnology the article brings some results
of a research-work in apicultural charms being quite a featuring
part of Ukrainians’ world-view practice. Charms have
belonged to the kind of ritual texts that might be characterized
with vivid and most active verbalism with its clear and distinct
magical load. Charms as a genre of folklore form a peculiar group
of items owing to their archaic nature as well as utilitarian functionalism,
specialized practical destination, unity of sacral and
profane articulation. The world-view ground of charms has always
been heterogeneous as that originated and developed
through the ages with fixing so primal human world-consciousness
as historically later (Christian) epistemological and axiological
picture of reality. In the paper have been considered apicultural
charms of religious and magical contents that got quite significant
spread so in everyday bee-keeping practice (occasional
aspect), as in the contents of yearly religious festivals (calendar
one). The aim of apicultural charms had been and still is getting
of concrete practical result, i.e. successful functioning of apiary. В статье впервые в отечественной этнологии изучаются пчеловодческие заговоры в контексте мировоззренческой традиции украинцев. Заговоры принадлежат к той разновидности обрядовых текстов, которые характеризуются живым
и наиболее действенным словом, в них в полной мере ощущается его магическая сила. Как жанр фольклора они отличаются архаической природой, утилитарной функциональностью, особым вербальным предназначением, сочетанием
сакрального та профанного слова. Мировоззренческая
основа заговоров неоднородна в связи с тем, что возникали
и развивались они на протяжении столетий и в них запечатлевались как истоки человеческого мироощущения, так и
исторически более поздняя (христианская) гносеологическая и аксиологическая картина макрокосма. Рассмотрены
пчеловодческие заговоры религиозно-магического содержания, распространявшиеся и на ежедневную производственную деятельность пчеловодов (окказиональные), и на
проведение ежегодных календарных праздников (календарные). Все эти заговоры имели целью достижение конкретного практического результата — обеспечение успешного функционирования пасечного хозяйства.