Своєрідність декору запасок Західного Поділля: типи, осередки - Никорак, О. (Народознавчі зошити, 2012)
У статті проаналізовано своєрідність художніх ознак запасок Західного Поділля за техніками ткання, схемами композиції, колоритом. Визначено осередки виготовлення та
побутування запасок різних типів. Проведено паралелі з
однотипними виробами інших історико-етнографічних районів України та сусідніх народів. The article has brought analytic study in originality of artistic
features of Western Podilian zapaska-aprons classified after the
techniques of weaving, compositional schemes and colouring.
Productive centres and spreading of various types of zapaskaaprons
have been defined. Some parallels with similar products
of other historio-ethnographic Ukrainian regions as well as of
neighbouring nations have been traced. В статье проанализировано своеобразие художественных
черт запасок Западного Подолья за техниками ткачества,
схемами композиций, колоритом. Проведены параллели с
однотипными изделиями других историко-этнографических
районов Украины и соседних народов.