Професійний трикотаж в Галичині кінця ХІХ — першої третини ХХ століття: тенденції розвитку, осередки, асортимент, художні особливості - Козакевич, О. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті розглянуті особливості розвитку професійного трикотажу в Галичині кінця ХІХ — першої третини ХХ ст.
Визначені основні тенденції, охарактеризовані осередки виробництва, проаналізований трикотажний асортимент та
його художньо-стильові особливості. Зазначено, що на західноукраїнських землях трикотажне виробництво еволюціонувало у контексті європейських впливів, підпорядковуючись, водночас, місцевим ознакам. Якість виготовлення,
типологічне розмаїття та естетичне вирішення у декоруванні виробів засвідчує високий рівень професійного трикотажу в Галичині кінця ХІХ — першої третини ХХ ст. In the article have been considered some peculiarities in the
development of Galician professional hosiery at the late XIX
and the first third part XX cc. General tendencies have been
defined with characteristics of productive centres and analysis
of hosiery assortment and its art-stylistic features. The evolvement
of hosiery industry along the Western Ukrainian territories
has been marked in the contents of European impacts and
interrelations with regional trraditions. Quality of production,
typological structure and aesthetical finishing in décor of artifacts
has proven quite high level of professional hosiery in Galicia
at the late XIX and the first third part XX cc. В статье рассмотрены особенности развития профессионального трикотажа в Галичине конца ХIХ — первой
трети ХХ вв. Обозначены основные тенденции, дана характеристика центров производства, проанализированы
трикотажный ассортимент и его художественно-стилистические
особенности. Отмечено, что на западноукраинских землях трикотажное производство эволюционировало в контексте европейских влияний, вo взаимосвязи с
региональными особенностями. Качество изготовления,
типологическая структура и эстетическое решение в декорировании изделий свидетельствует о высоком уровне
профессионального трикотажа в Галичине конца ХIХ —
первой трети ХХ вв.