Етнографічна специфіка троїцьких рослин - Пахолок, І. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті систематизовано та проаналізовано традиційні вірування, застереження та заборони українського народу,
які пов’язані з вибором тих чи інших рослин для прикрашання житлових та господарських споруд напередодні
Трійці. На основі власних етнографічних польових записів,
опублікованих джерел і даних наукової літератури автор
дослідила регіональні традиції застосування клечання
(маю), встановила його основні критерії вибору та етнографічну специфіку. In the article have been systemized and analyzed Ukrainians’
traditional beliefs, warnings and prohibitions tied with
the choice of certain plants for decorating of dwellings and
homestead construction on the eve of the Trinity Festival. On
the basis of her own ethnographic field studies as well as
published sources and data of scientific literature the author
has thrown light upon regional traditions of klechannya
(may) customs, found their main criteria of choice and ethnographic
specificity. В статье систематизированы и проанализированы традиционные верования, предостережения и запреты украинского народа, связанные с выбором тех или иных растений
для украшения жилищ и хозяйственных построек накануне
Троицы. На основе собственных этнографических полевых
записей, опубликованных источников и данных научной
литературы автор исследовала региональные традиции
применения клечанья (мая), установила основные критерии выбора и этнографическую специфику обычая.