Типологічний аналіз української глиняної іграшки Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному - Ликова, О. (Народознавчі зошити, 2013)
Здійснено огляд колекції глиняних іграшок кінця ХІХ —
початку ХХІ століття Національного музею-заповідника
українського гончарства в Опішному. Проведено розподіл
наявних іграшок та їх аналіз за кількома групами: за формою
та функціональним призначенням, за здатністю створювати
звук, за періодом виготовлення, за осередками, шляхами та
часом їх надходження до фондів музею-заповідника. Collection of the late XIX and early XXI cc. clay sculptures
kept at the Opishne National Museum-Reserve of Ukrainian
pottery is reviewed in the article. In the course of researchwork
present exhibits have been analyzed and divided into
several groups according to their forms and functional destination,
acoustic characteristics as well as periods of production,
centres of craft, means and time of acquisition by museum
repositories. Осуществлен обзор коллекции глиняных игрушек конца
XIX — начала XXI века Национального музея-заповедника
украинского гончарства в Опишном. Проведено
распределение и анализ имеющихся игрушек по нескольким группами: по форме и функциональному назначению,
по способности создавать звук, по периоду изготовления,
по центрам, по способам и времени их поступления в фонды музея-заповедника.