Вечорничні пісні-парованки українців півночі Молдови: локальне, регіональне, загальнонаціональне - Харчишин, О. (Народознавчі зошити, 2013)
На основі власних експедиційних записів фольклору з північних районів Молдови висвітлено обрядову семантику,
функції та поетику пісень-парованок в контексті маловідомого вечорничного обряду парування. Простежено
локально-регіональну специфіку цих пісень і їх зв’язки із
загальнонаціональною фольклорною системою українців. On the ground of her own folklore records made along Northern
Moldavian lands the author has explained some features
of ritual semantics, functioning as well as poetic order of pairing
songs within the framework of less-known St. Andrew’s Eve
ceremony of matching. So local as regional specificity of those
songs and their connections with all-Ukrainian system of folklore
have been traced. На базе собственных экспедиционных записей фольклора с северных районов Молдовы освещено обрядовую
семантику, функции и поэтику песен-парованок в контексте малоизвестного вечерничного обряда «парування». Прослежено локально-региональную специфику
этих песен и их связи с общенациональной фольклорной
системой украинцев.