Специфіка вибору та заготівлі будівельної деревини на Західному Поліссі - Радович, Р. (Народознавчі зошити, 2013)
На основі польових етнографічних матеріалів та опублікованих джерел проаналізовано процес підбору та заготівлі
будівельної деревини на Західному Поліссі. Розглянуто
основні будівельні породи, їх технологічні властивості,
критерії визначення якостей тощо. Окреме місце займає
комплекс звичаїв, повір’їв та забобонів, які супроводжували вибір та заготівлю будівельного матеріалу. In the article grounded upon field ethnographic materials and
published sources has been presented analysis in the process
of choice and preparation of constructive wood, a practice
spread in Western Polisia. In the study have been considered
some constructive species, their technological properties, criteria
of qualitative setting etc. Especial place has been occupied
by a complex of customs, beliefs and superstitions accompanying
the processes of choice and preparation as for
this constructive material. На основании полевых этнографических материалов и опубликованных источников осуществлено анализ процесса
подбора и заготовки строительной древесины на Западном
Полесье. Рассмотрено основные строительные породы, их
технологические свойства, критерии установления качества
и др. Особое место занимает комплекс обычаев, поверий и
забобонов, которые сопровождали процесс подбора и заготовки этого строительного материала.