«Дядьку, як вас звати?» (перший зустрічний передвісник імені судженого) - Серебрякова, О. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті на основі низки етнографічних даних (опублікованих та архівних), а також матеріалів власних польових записів аналізуються матримоніальні ворожіння, що будуються на інтерпретації імені першого зустрічного. Завдяки особистому контакту з цією особою як представником «іншого»
світу можна було довідатися про ім’я свого нареченого. This article written upon the basis of published and archival
data as well as author’s own field materials has brought an analytic
study in matrimonial fortune-telling prescience built on the
interpretation of a first met male. Owing to personal contact
with this representative of «an another world» a girl might to
find out her future husband’s name. В статье на основе этнографических данных (опубликованных и архивных), а также собственных полевых материалов анализируются матримониальные гадания, построенные на интерпретации имени первого встречного. Благодаря личному контакту с этим представителем «иного»
мира, можно было узнать имя своего жениха.