Спеціальні об’єкти високогір’я: динаміка розвитку. Системний аналіз. - Кузюра, О. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті вперше проведений комплексний огляд спеціальних об’єктів високогір’я. Виявлено, що багато аспектів з
цієї теми ще достатньо не досліджені, особливо в Україні.
Вивчено й проаналізовано специфіку історії розвитку цих
об’єктів у світі та в Україні. На найяскравіших прикладах
високогірної архітектури створено власну їх класифікацію,
що могла б охопити їх різноманітність. Встановлено, що на
території України, де гірські ресурси особливо багаті, розвиток високогірної архітектури фактично зупинився ще в
часи Другої світової війни. В той час у світі, а особливо в
Європі, темпи розвитку такого типу об’єктів лише зростали, що дало відповідні результати. Увага до цього питання
стала гарантом збільшення безпеки перебування в часто
екстремальних умовах високогір’я. The article for the first time has presented a review of special
objects situated in mountain highlands. In the course of researchwork
a statement has been proven that many aspects of the
problem were not sufficiently investigated until nowadays, particularly
in Ukraine. Some specific characteristics of historical
development as for discussed objects — in the world as well as
in Ukraine — had been thoroughly studied and analyzed with
subsequent creation of the whole picture of constructions. In the
course of research-work some light has been thrown upon most
striking examples of highlands architecture; the sum of ones has
presented a basis for author’s own classification in the whole
variety of objects. Conclusion has been made that in Ukraine
with its rich natural mountain conditions the development of
highlands architecture was stopped during the World War II. At
the same time the temp of progress in those objects has only
grown abroad and especially in Europe with corresponding quite
positive results. The attention to mentioned issue has become a
guarantee for safe sojourn under extreme highland conditions. В статье впервые проведен комплексный обзор специальных объектов высокогорья. Выявлено, что многие аспекты
данной темы еще недостаточно исследованы, особенно в
Украине. Изучена и аналитически изложена специфика
истории развития данных объектов в мире и на Украине.
На наиболее представительных примерах высокогорной
архитектуры автором создана их собственная классифика-
ция, которая могла бы охватить все их разнообразие. Установлено, что на территории Украины, где горные ресурсы
особенно разнообразны, развитие высокогорной архитектуры фактически остановилось еще во времена Второй мировой войны. В то же время во всем мире, и особенно в
Европе, темпы развития такого типа объектов постоянно
возрастали, что и привело к впечатляющим результатам.
Внимание к данной проблематике стало гарантией повышения уровня безопасности пребывания в часто экстремальных условиях высокогорья.