Локальна особливість художнього вирішення гуцульських запасок - Никорак, О. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті проаналізовано своєрідність художніх особливостей гуцульських запасок за матеріалом, техніками ткання, мотивами орнаменту, схемами їхнього розташування та колоритом. Визначено основні типи композицій запасок найважливіших осередків їхнього виготовлення в галицькій, закарпатській та буковинській частинах Гуцульщини. The article has brought some results of study in originality of artistic features of Hutsul zapaskas considered as for their fabrics, techniques of weaving, ornamental motives, schemes of placement and colouring. Main types of zapaska compositions have been defined as well as most important centres of their production in Galician, Transcarpathian and Bukovinian parts of Hutsul land. В статье проанализировано своеобразие особенностей гуцульских запасок по материалам, техникам ткачества, мотивами орнамента, схемами их размещения и колориту. Определены основные типы композиций запасок наиболее важных центров их изготовления в галицкой, закарпатской и буковинской части Гуцульщины.