Засоби вираження мистецьких стилів в іконописі другої половини XVIII ст. на Західному Поділлі - Бакович, О. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті розглядається іконопис другої половини XVIII ст.
Західного Поділля щодо впливу мистецьких стилів та притаманних засобів їх вираження; визначено характерні риси
та тенденції у трактуванні образу в іконописі; простежено
нововведення у змістовому, композиційному та образотворчому трактуванні в іконописі під впливом західноєвропейського мистецтва та сталі національні тенденції. In the article have been considers some examples of iconography
spread in the second half of XVIII c. along Western
Podilia with the task to discover the impacts of artistic
styles and corresponding means of expression; definitions
have been given to characteristic features and trends in interpretations
of iconographic images; innovations in contents,
compositions and visual iconological approaches, influenced
by Western art and constant national tendencies
have been traced. В статье рассматривается иконопись второй половины
XVIII в. Западного Подолья на предмет влияния художественных стилей и присущих средств их выражения, определены характерные черты и тенденции в трактовке образа
в иконописи; прослежены нововведения в содержательной,
композиционной и изобразительной трактовке в иконописи под влиянием западноевропейского искусства и постоянные национальные тенденции.