Обрядова символіка ритуальних предметів в мантичних практиках українців - Серебрякова, О. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті на основі низки етнографічних матеріалів (в т. ч.
власних польових записів) розглянуто українські ворожіння з ритуальними предметами. Проаналізовано їхню символіку, різновиди. З’ясовано, що такі мантичні практики
загалом стосувалися шлюбу та були прерогативою дівчат
на виданні. In the article written on the ground of ethnographic materials
(incl. author’s own field records) have been considered some
Ukrainian fortune-telling practices performed with the use of
ritual objects. Symbolical meanings and variety of such objects
have been analyzed. A point has been proved that those mantic
acts aimed wedding matters and belonged to prerogatives of
girls during their pre-bridal status. В статье на основе этнографических материалов (в т. ч.
собственных полевых записей) рассмотрены украинские
гадания с помощью ритуальных предметов. Проанализирована их символика и разновидности. Выяснено, что такие мантические практики в основном касались брака и
были прерогативой девушек на выданье.