Продуктивність та кормова цінність штучних трав’янистих угруповань - Кохан, Т.П.; Шевчук, О.М.; Остапко, І.М. (Донецький ботанічний сад НАН України, 2008)
Досліджено структурно-функціональні особливості та кормова цінність штучних трав’янистих угруповань
п’яти варіантів. Встановлено, що на перший рік функціонування продуктивність рослинних угруповань
формується за рахунок видів родини Fabaceae, на другий — родини Poaceae, та є високою у порівняні
з контролем. Незважаючи на те, що рослинні угруповання відрізняються за видовим складом і створені
для різних еколого-фітоценотичних умов, вони характеризуються високими показниками поживної
цінності та кількістю обмінної енергії. Виявлено, що в посушливих умовах 2007 р. найвищими
показниками продуктивності і кормової цінності характеризувалось угруповання Elytrigia intermedia +
Agropyron pectіnatum + Arrhenatherum elatius + Onobrychis viciifolia + Medicago sativa. У подальшому
після стаціонарних досліджень такі рослинні угруповання будуть додатково випробувані у виробництві і
запропоновані для відновлення деградованих земель з різними еколого-фітоценотичними умовами (степи,
остепнені луки, засолені луки). Structural and functional features and fodder value of 5 variants of the man-made herbaceous communities
have been studied. It is revealed, that plant community productivity is formed in the first year on account of the
Fabaceae family, in the second one on account of the Poaceae family and is high compared to control. In spite
of the fact that communities differ in their composition and are created for the different ecologic-phytocenotic
conditions, they are characterized by a high nutrition value and quantity of exchange energy. It is shown that the
highest values of productivity and fodder value during the drought in 2007 were characteristic of the communities
Elytrigia intermedia + Agropyron pectinatum + Arrenatherum elatius + Onobrychis viciifolia + Medicago sativa.
Furthermore, after the stationary trials these plant communities will be trialed in the practice of agriculture and
can be recommended for restoration of the degraded lands with the different ecological-phytocenotic conditions
(steppes, steppe grasslands, saline meadows).