Українсько-хорватські паралелі в середньовічній сакральній архітектурі - Тарас, Я. (Народознавчі зошити, 2013)
З’ясовується, чи архітектура Галицько-Волинської Русі є
правонаступницею попередніх державних утворень, чи існують паралелі між архітектурою Галичини і Хорватії,
ставляться завдання щодо подальших досліджень сакральних пам’яток Прикарпаття та Хорватії, перегляду історії
архітектури і вивчення будівельної термінології. In the article have been solved a series of problems, as those on
Galician and Volhynian architecture and its legal relation to the
artistry of previous state organisms, on parallels in architecture
of Galicia and Croatia etc., tasks have been forwarded as for
further studies in Subcarpathian and Croatian monuments and
revision of architectural history as well as researches in constructive
terminology. В статье определяется, является ли архитектура Галицко-Волынской Руси правопреемницей предшествующих государственных формирований, существуют ли параллели
между архитектурой Галиции и Хорватии, выдвигаются
задания относительно дальнейших исследований памятников Прикарпатья и Хорватии, пересмотра истории архитектуры и изучения строительной терминологии.