Українські церковні тканини кінця ХХ — початку ХХІ ст.: освіта та майстерні - Олійник, О. (Народознавчі зошити, 2013)
Наша розвідка — спроба подати розгорнутий огляд українського церковного шитва кінця ХХ — початку ХХІ ст.,
що має давні корені, а в означений період переживає відродження. На зламі століть самодіяльні аматори, фахівці
текстилю та гапту вивчають і наслідують традиції давнього
українського шитва. Зазначені в дослідженні школи та
майстерні здобули певний досвід роботи в галузі церковного шиття, який ляже в основу подальшого розвитку цього
виду церковного мистецтва. This research-work has been an attempt to present an unfold
review of Ukrainian temple fabrics – a kind of art with ancient
roots and current revival. During late XX and early XXI cc.
the self-taught amateurs as well as professional designers of
textile and embroidery have studied and kept traditions of old
Ukrainian sewing. Schools and workshops mentioned in this
research-work possess certain experience that shall become a
ground for further development of church artistry. Исследовательская работа — попытка представить развернутый обзор украинского церковного шитья конца ХХ —
начала ХХІ вв., которое имеет древние корни, а в настоящее
время переживает возрождение. Сегодня аматоры-самоучки,
профессионалы текстиля и вышивки изучают и следуют традициям древнего украинского шитья. Отмеченные в данном
исследовании школы и мастерские имеют определённый опыт
работы в отрасли церковного шитья, который послужит основой дальнейшего развития этого вида церковного искусства.