Еволюція іконографічних типів зображення св. Георгія у мистецтві Візантії - Колпакова, Н. (Народознавчі зошити, 2013)
Проаналізовано три основні образи св. Георгія: мученика,
патрона, захисника. Обґрунтовано зміну іконографічних
типів (мученика, воїна, вершника) під впливом релігійних,
політичних та соціальних чинників. Розглянуто смислове
навантаження образу св. Георгія на різних етапах еволюції
культу. Проведено аналіз вираження цих смислів у
пам’ятках мистецтва Візантії. Three general hypostases of St. George have been put under
analysis: those of martyr, patron, defender. Some changes in
iconographic typology impacted by religious, political and social
factors (and resulted with the appearance of martyr, warrior,
rider) have been substanitated and presented. The images of
St. George have been considered as for their expressiveness at
different stages of religion devotion. The senses of those expressive
approaches have been analyzed in works of Byzantine art. Проанализированы три основные образы св. Георгия: мученик, патрон, защитник. Обосновано изменение иконографических типов (мученика, воина, всадника) под влиянием религиозных, политических и социальных факторов.
Рассмотрено смысловую нагрузку образа св. Георгия на
разных этапах эволюции культа. Проведен анализ выражения этих смыслов в памятниках искусства Византии.