«Водна» символіка мантичного звичаю «ставити місток» - Серебрякова, О. (Народознавчі зошити, 2013)
Мантичні обряди, пов’язані з водою (гідромантика), є
важливою складовою усіх різновидів дівочих матримоніальних ворожінь. Одним із них є звичай «ставити місток»,
завдяки якому можна було побачити свого судженого уві
сні. У статті проаналізовано його символіку, локальні різновиди, окреслено території побутування. Mantic rites with the use of water (hydromantic) belong to important
components in all variants of maiden matrimonial divinations.
The one of those is the custom of bridge-building.
With the use of it a sleeping girl might see her future husband
in dream. In the article have been analyzed symbolic contents,
local variants and territories of spreading. Мантические обряды, в которых используют воду (гидромантика), являются важной составляющей частью всех
разновидностей девичьих матримониальных гаданий.
Один из них — обычай «ставить мостик». С его помощью
можно было увидеть своего суженого во сне. В статье анализируются его символика, локальные варианты, указаны
территории распространения.