Ілюстративні цикли М. Казаса 1911—1913 рр.: образно-стильова і тематична специфіка та проблема творчого методу - М'якота, І. (Народознавчі зошити, 2013)
Статтю присвячено дослідженню образно-стильової і тематичної специфіки ілюстративної творчості М. Казаса
1911—1913 рр. та особливостей творчого методу майстра,
розглянутих у контексті розвитку образотворчого мистецтва межі ХІХ—ХХ ст. Аналізуються індивідуально-біографічні та загальнокультурні чинники звернення мистця до ілюстративних серій, вивчається еволюція його творчої манери й визначаються образно-стильові особливості
цікавих графічно-ілюстративних аркушів. The article has dealt with research-work on figurative, stylistic and
thematic specificity in M. Kazas’ illustrative works of 1911—1913
as well as with study in peculiar features of artist’s creative method
considered against the background of visual art and its development
on the edge of XIX and XX cc. According to mentioned
aims the artist’s personal biography and general cultural components
of creator’s approach to illustrative series have analyzed as
for evolution of creative styling, figurative and stylistic peculiarities
in most interesting graphical and illustrative canvases. Статья посвящена исследованию образно-стилистической и тематической специфики иллюстративного творчества М. Казаса
1911—1913 гг. и особенностей творческого метода мастера, рассмотренных в контексте развития изобразительного искусства
рубежа ХІХ—ХХвв. В связи с этим анализируются индивидуально-биографические
и общекультурные факторы обращения художника к иллюстративным сериям, изучаются эволюция
его творческой манеры и образно-стилистические особенности
наиболее интересных графически-иллюстративных работ.