Орнамент тла як атрибутивний елемент при реставраційних дослідженнях західноукраїнських ікон кінця XV — XVIIІ ст. - Янковська, Д. (Народознавчі зошити, 2013)
У статті проводиться аналіз орнаментів тла західноукраїнських ікон кінця XV—XVIIІст. у контексті атрибуції творів іконопису при реставраційних дослідженнях. Розглянута стилістична еволюція орнаментального оформлення
українських ікон означеного періоду, причини традиції
орнаментування тла на іконах, основні варіанти орнаментів
тла галицьких і волинських ікон. An article has brought analytical review of ornaments in Western
Ukrainian icons of late XV to XVIIІ cc. in the context of
restoration research-works on icon painting. Stylistic evolutions
of ornamental decorations in Ukrainian icons of mentioned period,
origins of traditional background ornamenting in icons,
main variants of background ornaments in Galicia and Volhynia
icons have been presented and exposed. У статье проводится анализ орнаментов фона западноукраинских
икон конца XV—XVIIІ ст. в контексте
атрибуции произведений иконописи при реставрационных исследованиях. Рассмотрена стилистическая эволюция орнаментального оформления украинских икон указаного периода, истоки традиции орнаментирования
фона в иконах, основные варианты орнаментики фона
галицких и волынских икон.