Роль і значення керівників в історії становлення та розвитку наймолодшого пожежно-технічного закладу в Україні - Богун, Л.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
У статті розглянуто роль керівників в історії навчального закладу в період заснування і на основних етапах становлення. Висвітлено роль очільників у підготовці спеціалістів пожежної справи, формування висококваліфікованих фахівців, які здатні якісно виконувати поставлені перед ними завдання, функції та обов’язки.
Уперше в цій статті розкривається основна діяльність керівників навчального закладу пожежно-технічного профілю – створення матеріально-технічної і навчальної бази, системи управління, яка дозволяла забезпечувати підготовку спеціалістів. Статтю присвячено ролі керівника в процесі управління навчальним закладом, який є носієм певного образу, іміджу навчального закладу, здатного забезпечити його конкурентоспроможність серед споріднених навчальних закладів. Підкреслюється якість ролі керівника в системі управління відомчої освіти з позиції різних наукових підходів та їхный вплив на функціонування навчального закладу.
Автор статі ставить перед собою мету ознайомити широкі наукові круги з професійною діяльністю керівників на різних етапах становлення та розвитку, їхню роль у розвитку навчального закладу. В статье рассмотрена роль руководителей в истории учебного заведения в период основания и на основных этапах становления. Освещена роль руководителей в подготовке специалистов пожарного дела, формирование высококвалифицированных специалистов, которые способны качественно выполнять поставленные перед ними задачи, функции и обязанности. Впервые в данной статье раскрывается основная деятельность руководителей учебного заведения пожарно-технического профиля – создание материально-технической и учебной базы, системы управления, которая позволяла бы обеспечивать подготовку специалистов. Данная статья посвящена роли в процессе управления руководителя учебного заведения, который является носителем определенного образа, имиджа учебного заведения, способного обеспечить его конкурентоспособность среди родственных учебных заведений. Подчеркивается качество роли руководителя в системе управления ведомственного образования с позиции различных научных подходов и их влияние на функционирование учебного заведения. Автор статьи ставит перед собой цель ознакомить широкие научные круги с профессиональной деятельностью руководителей на разных этапах становления и развития, их роль в развитии учебного заведения. The role of he Heads in the history of the educational establishment in the period of its foundation and during the basic stages of its formation was examined. The role of the Heads in training specialists of firefighting, forming highly-qualified specislists who are able to fulfill set tasks, functions and obligations is cleared up.
For the first time. in this article the main activity of the Heads of the fire-technical educational establishment, the formation of material and technical basis and educational one, the system of administration which secured the training of specialists is revealed. This article is devoted to the role of the Head in the process of administrating the educational establishment which is the carrier of a certain form, an image of the educational establishment which is able to secure its competitiveness among related educational establishments. The quality of the role of the Head in the system of the administration of the departmental education according to the different scientific approaches and their influence to the functioning of the educational establishment is underlined.
The author of the article set the goal to acquaint a number of scientists with the professional activity of the Heads during different stages of formation and development and to show their role in the development of the educational establishment.