Українські селяни в обговоренні адреси російської Державної думи у відповідь на тронну промову імператора 27 квітня 1906 р. - Коник, О.О. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
На основі стенографічних звітів висвітлено конкретні обставини участі українських депутатів селянського походження в триденному обговоренні зворотної адреси Державної думи. Висвітлено склад групи селянських депутатів та способи їхньої участі в обговоренні тексту документа. Звернуто увагу на особливості змісту й стилю виступів окремих депутатів, ступінь володіння предметом, емоційну складову промов, полемічні прийоми. Проаналізовано мотивацію цих депутатів залежно від життєвого досвіду, освіти, моральних та політичних переконань. Відзначено, що в цих виступах високий рівень спеціальних знань мирно вживався з популізмом, гострота висловлювань та український гумор – із неглибоким баченням проблем, щирість і відкритість – із партійним догматизмом, місцевий патріотизм – із байдужістю до української національної проблематики в цілому. Обговорення програмного думського документа українськими селянами в цілому продемонструвало їхній демократизм та скерованість на вирішення насамперед соціально-політичних проблем, що їх артикулювали програми загальноросійських політичних партій. На основе стенографических отчетов освещены конкретные обстоятельства участия украинских депутатов крестьянского происхождения в трехдневном обсуждении текста обратного адреса Государственной думы. Рассмотрен состав группы крестьянских депутатов и способы их участия в обсуждении текста документа. Обращено внимание на особенности содержания и стиля выступлений отдельных депутатов, степень владения предметом, эмоциональную составляющую выступлений, полемические приемы. Проанализирована мотивация депутатов, ее зависимость от их жизненного опыта, образования, моральных и политических убеждений. Отмечено, что в этих выступлениях высокий уровень специальных знаний мирно соседствовал с популизмом, острота высказываний и украинский юмор – с неглубоким видением проблем, искренность и открытость – с партийным догматизмом, а местный патриотизм – с равнодушием к украинской национальной проблематике в целом. Обсуждение программного думского документа украинскими крестьянами в целом продемонстрировало их демократизм и склонность к решению прежде всего социально-политических проблем, артикулированных в программах общероссийских политических партий. Based on verbatim reports the specific circumstances of the participation of deputies of the Ukrainian peasant origin in the three-day discussion of the text of the return address of the State Duma of 2–5 May 1906 are highlighed.