Українське питання в діяльності намісника Галичини Міхала Бобжинського на шпальтах газети «Діло» - Кучеренко, А.А. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
Розглянуто діяльність намісника Галичини Міхала Бобжинського (1908–1913), спрямовану на налагодження складних українсько-польських відносин. Відзначено, що в історіографії склався достатньо котраверсійний образ намісника. Його реформаторська політика наштовхнулася на спротив Костелу та правих сил. Неприхильно ставився до намісника й орган народно-демократичних сил Галичини – українська газета «Діло». На шпальтах газети не бракувало критичних публікацій на адресу М. Бобжинського. Рассмотрена деятельность наместника Галиции Михала Бобжинского (1908–1913), который задался целью сгладить сложные украинско-польские отношения. Отмечено, что в историографии сложился достаточно контраверсионный образ наместника. Его реформаторская политика встретила противодействие со стороны Костела и правых сил. Негативно относился к наместнику и орган народных демократов Галиции – украинская газета «Дело». На страницах издания было достаточно публикаций относительно М. Бобжинского. It was told about the actions of the governor (1908–1913) which aims were the improvement of the complicated Ukrainian – Polish relations. It was noted that the enough controversial image of the governor was created in the historiography.
His reformatory policy faced the resistance of the Roman Catholic church and the right – wing forces. The political body of the people’s democratic forces, the Ukrainian newspaper «Dilo», didn’t approve the governor’s actions. There were critical publications of M. Bobrzynski on the newspaper’s pages.