Екологічні наслідки створення системи полезахисних лісосмуг в Україні відповідно до «Великого плану перетворення природи» - Чепурда, Г.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
Досліджено екологічні аспекти полезахисного лісорозведення на теренах України відповідно до «Великого плану перетворення природи». Показано політику українського уряду, спрямовану на створення закінченої системи захисних лісонасаджень. Показано шкідливі наслідки пилових бур, завданих сільськогосподарським угіддям у повоєнний період. Доведено, що «Великий план перетворення природи» та його практичне виконання мали суттєві недоліки, викликані переважно недостатнім урахуванням і розумінням особливостей степових екосистем. Исследованы экологические аспекты полезащитных лесоразведений на территории Украины в соответствии с «Великим планом преобразования природы». Показано политику украинского правительства, направленную на создание законченной системы защитных лесонасаждений. Показаны вредные последствия пылевых бурь, причиненных сельскохозяйственным угодьям в послевоенный период. Доказано, что «Великий план преобразования природы» и его практическое выполнение имели существенные недостатки, вызванные главным образом недостаточным учетом и пониманием особенностей степных экосистем. The environmental aspects of afforestation shelter in Ukraine according to «The great plan of nature transformation» are analyzed.