Науково-організаційні засади становлення метеорологічної служби в Україні - Шульга, В.П. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
За допомогою історико-наукового аналізу розкрито передумови появи вітчизняної метеорологічної служби. Окреслено науково-організаційний період її становлення. Зазначено про головний вітчизняний осередок із вивчення питань метеорології в першій чверті ХХ ст. Особливу увагу зосереджено на 1918–1927 рр. Зауважено про роль одного з її організаторів – В. Порицького. Досліджено внесок діяча в розвиток метеорології. С помощью историко-научного анализа раскрыты предпосылки появления отечественной метеорологической службы. Охарактеризован научно-организационный период становления. Указано о главном отечественном центре по изучению вопросов метеорологии. Особое внимание сосредоточено на 1918–1927 гг. Замечено о роли одного из ее организаторов – В. Порицком. Исследован вклад деятеля в развитие метеорологии. The appearance prerequisites for the national meteorological service are revealed by using historical and scientific analysis. Scientific and organizational period of becoming is characterized. The main domestic center for the study of meteorology in the first quarter of the twentieth century is indicated. Particular attention is focused on the 1918-1927 years. It has been observed on the role of one of its organizers – V. Poritsky. His contribution to the development of meteorology is observed.