Історіософські та суспільствознавчі погляди В. Липинського в його політичній публіцистиці 1908–1914 років - Гирич, І. (Історіографічні дослідження в Україні, 2013)
У статті розглядаються концептуальні думки В. Липинського
на шляхи співпраці польської культурної еліти Правобережної
України з українським національно-демократичним рухом поч.
ХХ ст., висловлені ним у публіцистиці дореволюційних часів.
Автор намагається простежити еволюцію поглядів батька новітньої консервативної суспільної думки. Творчість В. Липинського
1908–1914 років свідчить про сподівання останнього на можливість позитивного співробітництва правих сил з українською
демократією. The cooperation West Ukrainian polish cultural elite with
Ukrainian national democratic movement at the beginning of XX
centuries are considered in V. Lypynsky’s political essays. The
author attempts to research the evolution of views of V. Lypynsky,
the founding father of Ukrainian conservatism. In his political works
V. Lypynsky hoped that right-wing parties would cooperate with Ukrainian democracy.