Між «слов’янським світом» та «дикою Азією»: Московська держава в рецепції української історичної думки Східної Галичини ХІХ ст. - Куций, І. (Історіографічні дослідження в Україні, 2013)
У статті проаналізовано інтерпретації українських істориків
Східної Галичини ХІХ ст. історії Московського царства XIV–
XVII cт. З’ясовано їхні погляди стосовно проблеми приналежності цієї держава до «руської» національної історії та «свого»
цивілізаційно-культурного простору. Досліджено відмінності
представників русофільської та українофільської орієнтацій в потрактуванні історії Московської держави. In the article the interpretation of history of the XIV–XVII cent.
Muscovy in the works of the XIX cent. Ukrainian Eastern Galicia
historians is analyzed. Their views on the problem of the state
belonging to the «Rus» national history and «its own» civilizational
and cultural space are elucidated. Differences in interpreting the
history of Muscovy between representatives of Russophile and Ukrainophile orientations are investigated.