«Універсал» отамана Григор’єва як ідейно-теоретична платформа григор’євського повстанського руху. Джерелознавчий і історіографічний аспекти - Горак, В. (Історіографічні дослідження в Україні, 2013)
У статті висвітлюється універсал отамана Григор’єва як
найважливіший політико-ідеологічний документ українського
повстанського руху в Україні від серпня 1918 до серпня 1919.
Автор аналізує різні історичні погляди на універсал, з’ясовує
дискусійні аспекти, зокрема час його появи й авторство. The Article is devoted to the “universal” of otaman Grygoryev
that became the main politico-ideological document of the
Grygoryev insurgent movement which existed in Ukraine from
august, 1918 till august, 1919. The author analyses different historical
views on the “Universal”, determines its socio-political essence,
clears up some discussional aspects of this manifesto – in particular,
the time of its appearance and its real authorship.