Моделювання кінетики накопичення розсіяних пошкоджень при складному напруженому стані - Бобир, М.І.; Халімон, О.П.; Бондарець, О.А. (Проблемы прочности, 2012)
Проаналізовано достовірність та межі використання ряду феноменологічних моделей пошкоджуваності на основі проведених експериментальних досліджень кінетики накопичення пошкоджень у металевих конструкційних матеріалах при плоскому напруженому стані й активному навантаженні. Моделі пошкоджуваності базуються на основних положеннях термодинаміки незворотних процесів та континуальної механіки пошкоджуваності. Установлено закономірності впливу виду напруженого стану на кінетику накопичення розсіяних
пошкоджень. Проанализированы достоверность и границы использования ряда феноменологических моделей поврежденности на основе проведенных экспериментальных исследований кинетики накопления повреждений в металлических конструкционных материалах при плоском напряженном состоянии и активном нагружении. Модели поврежденности базируются на основных положениях термодинамики необратимых процессов и континуальной механики поврежденности. Установлены закономерности влияния вида напряженного состояния на кинетику накопления рассеянных повреждений.