Історична наука, думка та освіта Південної України за доби Великої війни (1914–1918 роки) - Музичко, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2014)
Метою цієї статті є дослідження стану історичної освіти,
думки та науки на півдні сучасної Української держави
(Миколаївська, Одеська, Херсонська області та Автономна республіка Крим) в умовах Першої світової війни. Маємо два
найголовніших завдання, тісно пов’язаних між собою: реконструкція основних рис історіографічного процесу та визначення
впливу війни на стан інфраструктури історичних студій, повсякдення, свідомість тогочасних істориків і структур історичного профілю. In this article on the basis of vast source base mutual influence of
infrastructure, separate representatives of historical science of modern
South Ukraine (Mykolaiv, Kherson, Odesa areas and Autonomous
republic of Crimea) and events of First world war is
exposed. A conclusion is done that the general situation, warinduced,
to a great extent deepened crisis of historical memory, ideology, idea and education.