Соціальне становище та структура населення Великого князівства Литовського в оцінці Д. Іловайського - Михайлюк, Ю. (Історіографічні дослідження в Україні, 2014)
У публікації розкрито особливості тлумачення російським
істориком Д. Іловайським соціальної структури та становища
населення ВКЛ. Встановлено, що першорядну увагу дослідник
приділяв привілейованим соціальним категоріям. А одним з
головних рушіїв змін у соціальній структурі, ієрархії та іменуванні знаті вважав польські впливи на суспільне життя держави.
Становище селянства він характеризував як таке, що поступово
погіршувалося. Запровадження кріпосного права ж розцінював
як зрівняння вільних селян з невільними. Доля міського населення держави розглянута істориком побіжно, переважно в
контексті аналізу самоврядування міст на магдебурзькому праві. In the publication features of interpretation by the Russian
historian of D. Ilovaysky social structure and position of the
population are opened INCL. It is established that the researcher paid
paramount attention to exclusive social categories. And as one of the
main propellers of changes in social structure, hierarchy and the
name of the nobility I considered the Polish influences on public life
of the state. It characterized the provision of the peasantry as that that
gradually worsened. Input of a serfdom I regarded as equalizing of
free peasants with the involuntary. The destiny of urban population
of the state is considered by the historian fluently, mainly in a
context of the analysis of self-government of the cities on the
Magdebourg right.