Базова термінологія з історії Гетьманщини в сучасній польській та російській історіографії - Маслак, В. (Історіографічні дослідження в Україні, 2014)
У статті досліджується понятійний апарат сучасної польської
та російської історіографії з історії Гетьманщини. З’ясовуються
особливості та контекст маркування української Національно-визвольної війни середини XVII ст., використання понять «революція», «повстання», «домова війна», «козацько-польська війна», «Руїна», «Гетьманщина», «Малоросія» та ін. Простежено
зв’язок термінології з концептуальними підходами до прочитання історії Гетьманщини. The article research the terminology which is used by Polish and
Russian historians for the interpretation of the history of the
Hetmanate. The particularities of the indicating of the Ukrainian
National-Liberation War and usе of the terms «revolution»,
«uprising», «Cossack-Polish War», «Malorussia», «civil war» and
other is investigated. It is studied the link between terms and
conceptualization of the history of the Hetmanate.