«Герої» та «антигерої», «інші» в козацькому історіописанні XVIII ст. - Бовгиря, А. (Історіографічні дослідження в Україні, 2014)
У статті досліджуються тексти козацьких літописів XVII–
XVIII ст. на предмет формування в них образу іншого –
представників іноетнічних груп та творення власного пантеону
героїв і відповідно антигероїв з історичних персон, задіяних в історичному процесі. Understanding the difference between "their" and "other",
creating a pantheon of own “heroes” is not modern characteristic or
manifestations of nationalism but inherent in any historical period.
Due to long-term wars with neighbors and internecine conflicts
under the infleence the ones the Cossack narratives were created,
they manifests these processes and categories most clearly.