Формалізація людського капіталу промислового підприємства в умовах інноваційного розвитку - Акімова, О.В.; Каменська, О.О. (Стратегія і механізми регулювання промислового розвитку, 2014)
На основі узагальнення теоретичних і практичних підходів визначено сутність людського капіталу. Представлено процес створення вартості з нематеріальних активів в умовах інноваційного розвитку. Удосконалено методичний підхід до регулювання елементів людського капіталу в умовах інноваційного розвитку. Для цього сформована карта цілей людського капіталу промислового підприємства. Для правильного формулювання цілей людського капіталу необхідно мати чітке уявлення про види компетенцій, які сприяють виконанню ключових внутрішніх бізнес-процесів підприємства. На основе обобщения теоретических и практических подходов определена сущность человеческого капитала. Представлен процесс создания стоимости из нематериальных активов в условиях инновационного развития. Усовершенствован методический подход к регулированию элементов человеческого капитала в условиях инновационного развития. Для этого сформирована карта целей человеческого капитала промышленного предприятия. Для правильного формулирования целей человеческого капитала необходимо иметь четкое представление о видах компетенций, которые содействуют выполнению ключевых внутренних бизнес-процессов предприятия. In the article on the basis of generalization of theoretical and practical approaches essence of human capital is certain. The process of creation of cost is presented from non-material assets in the conditions of innovative development. Methodical approach is improved on adjusting of elements of human capital in the conditions of innovative development. The map of aims of human capital of industrial enterprise is formed for this purpose. For correct formulation of aims of human capital it is necessary to have a clear idea about the types of competences, that assist to implementation key internal business - processes of enterprise. On the basis of the individually worked out indexes of efficiency of human capital, subsequent comparison of plan and fact sheets leaders get information that allows to give the estimation of efficiency of realization of corporate strategy of industrial enterprise them.