Оптимизация перелетов космического аппарата между отдаленными эллиптическими орбитами - Кифоренко, Б.Н.; Ткаченко, Я.В. (Прикладная механика, 2010)
A problem of optimization of trajectories, control and parameters of the
spacecraft engine system of microthruster of constant power with energy storage is solved.
The spacecraft is done the orbit adjust maneuver of synchronous essential change the major semi-axis, excentricity and angle of slope of elliptic orbit in the spherical gravitational field.
An estimation is carried out for increasing of mass of payload when the energy storage is
used as a part of propulsion system. The optimal dependences of control on time and optimal relationships for the characterizing the propulsion system mass parameters are shown. Розв’язано задачу оптимізації траєкторій, керувань та параметрів двигунної системи малої тяги сталої потужності з акумулятором енергії космічного літального апарату, що виконує космічний маневр одночасної суттєвої зміни великої півосі, ексцентриситету та кута нахилу еліптичної орбіти в сферичному гравітаційному полі. Проведено оцінку збільшення маси корисного навантаження при використанні акумулятора енергії в складі рушійної системи. Вказано оптимальні
залежності керувань від часу та оптимальні співвідношення між масовими параметрами, що характеризують рушійну систему космічного апарату.