Напряженное состояние возле трещин на контуре отверстия в фотоупругой ортотропной пластине при ползучести - Войтович, Л.В.; Малежик, М.П.; Чернышенко, И.С. (Прикладная механика, 2010)
The stress-strain state is studied near the cracks locating on the contour of
circular hole in a plate made of linearly elastic orthotropic composites under tension forces.
The stress intensity coefficients (CIF) distribution near the crack tip is determined by the
data of polarization-optical instrumentation. A dependence of CIF values on the ratio of crack
length to hole radius as well as on mechanical properties of plate material is established. Досліджено напружений стан біля тріщин, що знаходяться на контурі кругового
отвору в пластинах, виготовлених із лінійно-пружних ортотропних композитів при дії зусиль розтягу. Визначено розподіл коефіцієнтів інтенсивності напружень (КІН) біля вершини тріщини за даними поляризаційно-оптичних вимірювань. Встановлено залежність величин КІН від відношення довжини тріщини до радіусу отвору, а також від механічних властивостей матеріалу пластин.