Особенности механического поведения бурильных колонн в криволинейных скважинах с локализованными геометрическими несовершенствами - Гуляев, В.И.; Луговой, П.З.; Андрусенко, Е.Н. (Прикладная механика, 2010)
On the basis of the theory of curvilinear flexible rods the problem on the elastic
bending of drill strings in the channels of curvilinear deep bore-holes with geometric
imperfections of their axial lines is stated. Through the use of numerical methods the analysis
of the dependence of the force resistance on the amplitudes, step lengths and localization
places of harmonic imperfections is performed. The calculation results are discussed. На основі теорії гнучких криволінійних стержнів поставлена задача про пружний
згин бурильних колон в каналах глибоких криволінійних свердловин з геометричними недосконалостями їх осьових ліній. Чисельними методами виконано аналіз залежності сил опору руху колони від
амплітуд, кроків і місць локалізації геометричних недосконалостей. Дано аналіз результатів розрахунків.