Напряженно-деформированное состояние материала с периодической системой соосных круговых трещин радиального сдвига при действии направленных вдоль них усилий. - Богданов, В.Л.; Гузь, А.Н.; Назаренко, В.М. (Прикладная механика, 2010)
With using the approaches of linearized solid mechanics, the axisymmetric
problem on interaction of periodic system of coaxial disc-shaped cracks of radial shear in
the infinite pre-stressed material is solved. Two non-classical mechanisms of fracture are
considered: fracture of body with initial stresses acting parallel to the crack plane and fracture
under compression along the cracks. For high-elastic materials with different types of
elastic potentials, the numerical values are obtained for fracture parameters and their dependence
on loading conditions, physical-mechanical characteristics of materials, and geometrical
parameters of the problem is studied. З використанням підходів лінеаризованої механіки деформівного твердого тіла
досліджено осесиметричну задачу про взаємодію періодичної системи співвісних дископодібних тріщин радіального зсуву в нескінченному попередньо напруженому матеріалі. Розглянуто два некласичних механізми руйнування – руйнування тіла з початковими напруженнями, що діють паралельно до площин тріщин, та руйнування при стиску вздовж тріщин. Для високоеластичних матеріалів з різними типами пружних потенціалів отримано числові значення параметрів руйнування
і досліджено їх залежність від умов навантаження, фізико-механічних характеристик матеріалів та геометричних параметрів задачі.