«Знехтувана» наука (Нобелівська премія з фізіології і медицини 2015 р.) - Акімов, І.А.; Харченко, В.О. (Вісник НАН України, 2015)
Лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини 2015 р. стали
паразитолог Вільям Кемпбелл, біохімік Сатоші Омура і китайський біолог
Юю Ту. Половину премії було присуджено за відкриття авермектинів —
нового класу медичних препаратів, які допомогли в битві проти річкової
сліпоти (онхоцеркозу) і лімфатичного філяріозу, а також продемонстрували ефективність проти інших паразитарних захворювань. Другу половину премії отримала китайська дослідниця за відкриття артемізиніну —
препарату, який значною мірою допомагає пацієнтам, що страждають на
малярію. Юю Ту стала першим нобелівським лауреатом КНР в галузі фізіології і медицини. Лауреатами Нобелевской премии в области физиологии и медицины 2015 года стали паразитолог Уильям
Кэмпбелл, биохимик Сатоши Омура и китайский биолог Юю Ту. Половина премии была присуждена за открытие
авермектинов — нового класса медицинских препаратов, которые помогли в битве против речной слепоты (онхоцеркоза) и лимфатического филяриатоза, а также продемонстрировали эффективность против других
паразитарных заболеваний. Вторую половину премии получила китайская исследовательница за открытие артемизинина — препарата, который в значительной степени помогает пациентам, страдающим малярией. Юю Ту
стала первым нобелевским лауреатом КНР в области физиологии и медицины. The Nobel Prize winners in Physiology and Medicine for 2015 became parasitologist William Campbell, biochemist
Satoshi Omura and biologist Youyou Tu. Half of the prize was awarded for the discovery of avermectin — a new class of
medications contributed to combat with river blindness disease (onchocerciasis) and lymphatic filariasis, and also were
shown to be effective against other parasitic diseases. The second half of the prize was conferred to a Chinese researcher
for the discovery of artemisinin — the medicine that is of great help for patients suffering from malaria. Youyou Tu became
the first Nobel Prize winner in Physiology and Medicine from China.