У нейтрино є маса (Нобелівська премія з фізики 2015 р.) - Даневич, Ф.А.; Кобичев, В.В.; Третяк, В.І. (Вісник НАН України, 2015)
Нобелівську премію в галузі фізики в 2015 році присуджено Артуру Макдональду (Канада) і Такаакі Кадзіті (Японія) «за відкриття осциляцій нейтрино, які свідчать про те, що у нейтрино є маса». Це — перший ефект за
рамками Стандартної моделі елементарних частинок, значення якого для
подальшого розвитку науки важко переоцінити. У статті коротко викладено історію досліджень нейтрино і слабкої взаємодії, зокрема тих, які у 2015 р. були відзначені Нобелівською премією. Обговорюється внесок українських учених у нейтринні дослідження, перспективи їх участі у великих міжнародних нейтринних проектах. Нобелевская премия по физике в 2015 году присуждена Артуру Макдональду (Канада) и Такааки Кадзите (Япония) «за открытие осцилляций нейтрино, которые свидетельствуют о том, что у нейтрино есть масса». Это — первый эффект за рамками Стандартной модели элементарных частиц, значение которого для дальнейшего развития
науки трудно переоценить. В статье кратко изложена история исследований нейтрино и слабого взаимодействия,
в частности тех, которые в 2015 году были отмечены Нобелевской премией. Обсуждается вклад украинских ученых в нейтринные исследования, перспективы их участия в крупных международных нейтринных проектах. The Nobel Prize in Physics 2015 was awarded jointly to Arthur B. McDonald (Canada) and Takaaki Kajita (Japan) “for
the discovery of neutrino oscillations, which shows that neutrinos have mass.” Observation of the neutrino oscillations is
the first effect beyond the Standard Model of elementary particles, whose role for the further development of science is
exceptionally important. The main steps of the neutrino and the weak interaction investigations, in particular of those
awarded by the Nobel Prize in 2015, are presented. The contribution of the Ukrainian scientists to neutrino researches,
prospects for their participation in the current and future international neutrino projects are briefly discussed.