Створення і розвиток Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України (до 50-річчя від часу заснування установи) - Загородній, А.Г. (Вісник НАН України, 2015)
Розглянуто основні віхи історії Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України, формування і розвитку наукових шкіл. Окреслено головні напрями діяльності Інституту та найвагоміші наукові здобутки його співробітників. Рассмотрены основные вехи истории Института теоретической физики им Н.Н. Боголюбова НАН Украины,
формирования и развития научных школ. Представлены главные направления деятельности Института и важнейшие научные достижения его сотрудников. The milestones in the history of the Bogolyubov Institute for Theoretical Physics of the National Academy of Sciences
of Ukraine, formation and development of scientific schools are overviewed. The main directions of research of the
Institute and the most important scientific results are highlighted.