Механічні властивості мартенситних сталейу газоподібномуводні - Балицький, О.І.; Іваськевич, Л.М.; Мочульський, В.М. (Проблемы прочности, 2012)
Наведено закономірності водневої деградації сталей 03Х12Н10МТ, 15Х12Н2МФАВ і 13Х11Н2В2МФ в інтервалі температур 293...673 К і тиску водню до 30 МПа. Установлено існування мінімальних значень характеристик пластичності, малоциклової втомита статичної тріщиностійкості, які не зменшуються з подальшим зростанням тиску водневої атмосфери і вмісту поглинутого водню. Виявлено відмінність міжтемпературними залежностями впливу водню на статичні і циклічні характеристики тріщиностійкості мартенситних сталей з різним вмістом аустеніту. Визначено основні фрактографічні ознаки впливу водню на мікромеханізм руйнування сталей за різних видів навантаження та температур. Приведены закономерности водородной деградации сталей 03Х12Н10МТ, 15Х12Н2МФАВ и 13Х11Н2В2МФ в интервале температур 293...673 К и давлений водорода до 30 МПа. Установлены минимальные значения характеристик пластичности, малоцикловой усталости и статической трещиностойкости, которые не уменьшаются при дальнейшем увеличении давления водородной атмосферы и содержания поглощаемого водорода. Обнаружено отличиемежду температурными зависимостями влияния водорода на статические и циклические характеристики трещиностойкости мартенситных сталей с разным содержанием аустенита. Определены основные фрактографические признаки влияния водорода на микромеханизм разрушения сталей при разных видах нагружения и температурах