Праці радянських воєнних істориків закритого характеру щодо аналізу воєнних дій на теренах України часів Другої світової війни - Грицюк, В. (Сторінки воєнної історії України, 2009)
Автор статті поставив собі за мету здійснити короткий історіографічний огляд
фундаментальних воєнно-історичних праць, в яких аналізуються воєнні дії на
теренах України часів Другої світової війни. Розуміючи відповідальність постановки наукового завдання у такому ракурсі, автор звертає увагу читача на те, що
основний напрямок статті – висвітити публікації, у яких безпосередньо розглядаються питання розвитку воєнного мистецтва на які у радянський час були
накладені обмеження щодо користування.