Використання геоінформаційних систем для регіональної оцінки інженерно-геологічного ризику міст і селищ України - Яковлєв, Є.О.; Сляднєв, В.О.; Юркова, Н.А. (Геоінформатика, 2009)
У статті розглянуто результати впровадження ГІС для оцінки інженерно-геологічних ризиків. Сучасна динаміка процесу регіонального підтоплення земель перетворилася на головний чинник змін параметрів геологічного середовища, насамперед її водотеплообміну та рівноваги в системі мінеральний скелет порід порові розчини. Провідним чинником формування інженерно-геологічного ризику є те, що до 70 % міст і селищ розташовані в зоні розвитку лесових порід, які є високочутливими до впливу підтоплення та інфільтрації техногенних вод при втратах із водопровідно-каналізаційних і теплоенергетичних мереж. Використання ГІС-технологій для оцінки впливу цих чинників дає можливість розвивати методологію оцінки інженерно-геологічного ризику. В статье рассмотрены результаты внедрения ГІС для оценки инженерно-геологических рисков. Современная динамика процесса регионального подтопления земель превратилась в ведущий фактор изменений параметров
геологической среды, прежде всего ее водотеплообмена и равновесия в системе минеральный скелет пород поровые растворы. Один из ведущих факторов формирования инженерно-геологического риска расположение 70 % городов и поселков в зоне развития лессовых пород, высокочувствительных к влиянию подтопления и инфильтрации техногенных вод при потерях из водопроводно-канализационных и теплоэнергетических сетей. Использование ГІС-технологий при оценке влияния данных факторов дает возможность дальнейшего развития методологии оценки инженерно-геологического риска. The results of GIS applying for new approaches in the engineering-geological risks assessment are presented in the article. Regional flooding of territories is, at present the main factor of geological changes, first of all, the water-heat exchange and the balance between the mineral skeleton and porous water. About 70% of towns and settlements in Ukraine are situated on loess grounds, which are highly sensitive to the influence of flooding and technogenic water-supplying pipe systems. The application of GIS makes it possible to further develop the engineering-geological risks assessment methodology.